De Bacchante

Domaine Luneau-Papin

muscadet-sevre-et-maine

Volgens Le guide des meilleures vins de France 2015 (De gids voor de beste wijnen van Frankrijk) is Domaine Luneau-Papin de beste wijnmaker van muscadet de Sevre et Maine De auteurs schrijven als volgt: Pierre en zijn vrouw, Monique, ondersteunt door hun zoon, Pierre-Marie, beheren hun wijngaarden in de Muscadet op integere wijze, zij vinifiëren hun wijn per perceel zodat de verschillen in terroir in hun wijn tot uitdrukking komt. Het domein van een veertigtal hectare, strekt zich uit over de dorpjes Le Landreau, La Chapelle-Heulin en Vallet.

Ik ben al weer een tijd geleden met de import van de bijzondere wijnen van dit domein begonnen, muscadet zoals je ze zelden proeft. De volgende muscadets zijn op voorraad:

Muscadet Sèvre et Maine Clos des Allée
Muscadet Sèvre et Maine Pierres Blanches
Muscadet Sèvre et Maine L d’Or 2009
Muscadet Sèvre et L d’Or
Muscadet Sèvre et Maine Excelsior

In het septembernummer 2015 van La Revue du vin de France wordt een uitgebreid artikel aan dit domein gewijd .

Hier onder de Nederlandse vertaling:

Domaine Luneau-Papin

Muscadet om te kunnen bewaren.

Bij de Luneau”s s dient u al uw vooroordelen over muscadet opzij te zetten en u voor te bereiden op een reis beladen met emotie. Want hier in de omgeving van Nantes is het gebied van le melon de Bourgogne, die hier verkleurt overeenkomstig de verschillende bodemsoorten en zich daardoor onderscheidt in frisheid en mineraliteit, voordat de wijnen ouder worden en aan complexiteit winnen. (reportage van Pierre Casamayor) In het hart van de Muscadet staan de wijngaarden van de families Luneau en Papin aan de oorsprong van het huidige domein. Een domein dat volgens de oude tradities werkt.\r\nPierre Luneau en zijn vrouw Monique Papin hebben met hun muscadets een plaats in het mekka van de grote witte wijnen veroverd, in tegenstelling tot de heersende mening over de kwaliteit van deze appellation. Ondanks dat hebben zij het stokje aan de volgende generatie doorgegeven; Pierre Marie en Marie, die van enthousiasme overlopen, maar ook eer aan hun voorouders geven. Hun uitdaging: bestuderen en begrijpen van de diversiteit van de verschillende terroir van het domein, de reactie van de planten op de verschillende omstandigheden tot uiting te brengen in de fles.\r\nHet domein bevindt zich in het zuidelijke gedeelte van de appellation Sevre et Maine, het snelst rijpende gedeelte van dit gebied, tussen de gemeenten Goulaine( met status cru communal), le Landreau, La Chapelle-Huelin en Vallet. Het moeras van Goulaine zorgt voor een microklimaat en veroorzaakt in zijn nabijheid verschil in rijping van de druiven, dit alles in een maritiem klimaat dat karakteristiek is voor de Muscadet. De terroir, aan het eind van de Bretonse keten van het boven carboon is uiterst divers door de verschillende geologische breuklijnen en bestaat uit zand, schist, micaschist , gneis en graniet met verschillende soorten klei. De cepage melon de Bourgogne geeft daardoor verschillen in mineraliteit en frisheid.\r\n

Een lappendeken van 47 percelen

De topografie van de percelen onthult een licht glooiend reliëf die voor goede afwatering zorgt, of naar sloten of naar het moeras. Het perceel La Butte de la Roche, dat recent werd verworven, heeft een steile helling en is een baken in het moeras; staat bloot aan de wind en heeft een bijzondere silicium houdende bodem, serpentiniet ligt hier door vulkanische uitbarstingen dicht aan het oppervlak. Dit alles draagt bij aan een lappendeken van warmere en wat koudere percelen die door Luneau-Papin zijn gegroepeerd volgens leeftijd van de stokken, rijpheid en bodemsoort.\r\n

Een goed onderhouden wijngaard

Er staan 6600 druivenstokken per hectare aangeplant en worden volgens de traditie uit de streek in gobelet met 3 armen gesnoeid, een langere (de baguette) en 2 kortere (courson). De druif wordt opgebonden met piket paaltjes. Een perceel dat vaak last heeft van vorstschade is uitgerust met windmachines. Het rendement ligt idealiter op 50 hl/ha maar de laatste jaren slechts rond 40hl/ha. Door de langzame overgang naar biologische wijnbouw nemen de rendementen verder af. De overgang naar biologische wijnbouw bevindt zich in de laatste fase, de bewerking van de grond op traditionele wijze maakt hier onderdeel van uit. Het verwijderen van overtollige knoppen, opbinden en ontbladeren zijn onderdeel van de groene werkzaamheden. Bestrijding van ziekten komt uit het biologische arsenaal, zoals seksuele verwarring, gebruik van zwavel en koper tegen schimmels. De druiven worden op 30 hectare met de hand geplukt, de resterende hectaren machinaal. De druiven worden in een rugmand verzameld en in een laadbak naar de kelder gebracht. Vervolgens op een lopende band gesorteerd en naar de pers geleid. De gehele druiventrossen worden gedurende een a twee uur in hun twee pneumatische persen samengedrukt. Het sap loopt weg door de zwaartekracht naar grote tanks voor een verblijf van vierentwintig tot zesendertig uur bij een temperatuur van maximaal 7 graden zodat de vaste deeltjes kunnen neerslaan, vervolgens laat men de most met natuurlijke gisten fermenteren. Pierre Marie heeft zijn eigen stam natuurlijke gisten samengesteld. De vergisting vindt plaats in grote betonnen bakken bekleedt met glas of in grote roestvrijstalen vaten, bij een temperatuur tussen de 20 en 22 °C gedurende 8 a 10 dagen. Dankzij de goede rijpheid en de specificiteit van dit gebied hebben de wijnen niet een heel hoge zuurgraad. Het is dus niet nodig om de wijnen een malo-lactische fermentatie te laten ondergaan. De wijnen blijven tussen de zes en 42 maanden met hun bezinksel in contact naar gelang de cuvée. De verschillende wijnen worden blind geproefd om hun optimale opvoeding te bepalen en worden na filtratie gebotteld.\r\n

Wijnstijlen

Het assortiment met hun drie cuvées Froggy 2014; een rosé van de gamaydruif, fris en lekker met aroma’s van rijpe aardbeien (13/20) een rode wijn ook gemaakt van gamay, zacht en rond (14/20); een muscadet als een snoepje, makkelijk en eetlustopwekkend. Vervolgens een Folle Blanche 2014, floraal en citroenig, met een levendige mond maar met precisie. Het assortiment met de grote muscadets begint bij: Les Pierres de la Grange 2013″ ( schist met 2 soorten mica uit le Landreau). Deze wijn is open heeft aroma’s van citrus en witte bloemen. In de mond goed in evenwicht en in de finale een elegant bittertje (15/20) La Grange 2013″ ( oude stokken van minstens 35 jaar) op een bodem van mica-schist onthult een fruitige en minerale neus, in de mond ruim begiftigt met een lange fruitige afdronk (15,5/20). Le Clos des Allée verbouwt op een van de oudste percelen met schist bodem van het domein, heeft open florale tonen, met pit, kracht en een mooie lange afdronk, die tot de betere behoort. Les Pierres Blanches 2013 (oude stokken op een gneissondergrond, 9 maanden sur lies) heeft fut en diepte (16/20) “Terre de Pierres” (Perceel La Butte de la Roche met serpentiniet bodem 11 tot 18 maanden sur lies) ontwikkelt mineraliteit, oprechtheid, een verfijnd aromatisch pallet, ondersteunt door een schitterende kracht (17/20)  Exelsior 2012″ ( cru Goulaine, erg oude stokken op mica schist, zesendertig maanden sur lies) ontwikkelt aroma’s van munt, jodium, vol en diep in de mond (17/20). Pueri Solis 2010  (oude stokken op schist bodem, 32 tot 42 maanden sur lies) is weelderig, diep, perzik, kruiden, een volle mond, gestructureerd, met een complexe lengte (17,5/20) Ook zijn er oudere jaargangen geproefd (2009, 2005 en 2001), deze laatste worden steeds complexer wanneer ze langer bewaard worden door een toename van een intense mineraliteit, vlezigheid en evenwicht dat hun volle persoonlijkheid onthult.\r\n

wijnen voor de gastronomie

Dat is de cuvée L d’Or (oude stokken op een bodem van graniet, 11 maanden sur lies) waarin al lang geleden de uniciteit van de wijnen van Luneau-Papin definitief werd gegrondvest. Gekenmerkt door de terroir waar zij vandaan komen, ontwikkelen zij met het ouderen tonen van nafta, noten , munt en aromatische kruiden, dit alles ondersteunt door een mineraliteit, waardoor het water je in de mond loopt. Wij zijn bij een van de tegenpolen van de Muscadet, die meestal als verplicht nummer bij oesters wordt geschonken. Wij komen hier in aanraking met een superieure categorie Muscadet, een gastronomische wijn die geschikt is om met de meest heerlijke gerechten te combineren.

Verified by MonsterInsights