voor de créme
½ halve liter melk
6 eieren
2 vanillestokjes
250 gr suiker
voor de karamel
200 gr suiker
5 cl water
In stappen:
1 Benodigde ingredienten voor de crème karamel.
2 Doe de melk in een pan.
3 Snijd de vanillestokjes in de lengterichting doormidden
4 Schraap er het merg met een punt van een mes uit..
5 …en doe bij de melk samen met de stokjes; laat trekken bij 80°C.
6 Doe de suiker in een pan en voeg 5 cl water toe.
7 Breng aan de kook op een zacht vuur…
8 …laat carameliseren tot een lichte caramel.
9 zet de schaaltjes klaar
10 Doe de caramel in de schaaltjes.
11 Goed over de bodem verdelen.
12 laat hard worden.
13 doe de eieren in een schaal.
14 Voeg de suiker toe…
15 …klop enige minuten.
16 laat de melk niet koken.
17 Laat de melk iets afkoelen en voeg aan de eieren toe onder voortdurend kloppen.
18 zeef dit mengsel.\r\n\r\n
19 schep schuim af.
20 Doe het warme mengsel in de schaaltjes…
21 .met karamel
22 Doe in een ovenschaal gevuld met warm water zodat de schaaltjes 3/4 in het water staan.
23 Zet in een voorverwarmde oven van 180°C.
24 Laat tussen de 25 et 30 minuten garen. Haal uit de oven en laat in het waterbad afkoelen
25 Haal uit het waterbad en droog met een doek
26 Zet koel weg
27 Snijd met een mes langs de randen van het schaaltje de crème los.
28 Leg het bord op een schaaltje en draai om
29 Klop voorzichtig op de schaaltjes.
30 …het wordt afgeraden om de crèmes uit de schaaltjes te halen en op de borden te leggen voordat ze zijn afgekoeld. Het is natuurlijk ook mogelijk de crème karamel in de ovenschaaltjes te serveren.