De Bacchante

Domaine Ray-Jane

Bandol

Domaine Ray-Jane ligt in de AOC Bandol

Hier enige informatie over de AOC Bandol
Oppervlak: 1691 ha, produktie 58224 hl (95% rood en rosé) Meest voorkomende cépages :Rood : mourvèdre, grenache, cinsault, syrah, carignan.
Rosé : mourvèdre, grenache, cinsault, syrah, carignan
Blanc : clairette, ugni blanc, bourboulenc, sauvignon. Bewaar potentieel : Rood : meer dan 10 jaar. Rosé en wit : 1 à 3 jaar. Een edele wijn van de zongebrande terrassen van de dorpen Bandol, Le Beausset, La Cadière-d’Azur, Le Castellet, Évenos, Ollioules, Saint-Cyr-sur-Mer en Sanary, ten westen van Toulon. Er wordt witte, rosé en rode Bandol gemaakt. De rode wijn is krachtig en tanninerijk door de mourvèdre, de cepage die voor minimaal 50% in de wijn aanwezig moet zijn. Deze gulle wijn gaat goed samen met wild en rood vlees. Haar aromatisch pallet is subtiel en bestaat uit peper kaneel, vanille en zwarte kersen. De rode Bandol kan men lang bewaren.\r\n

Domaine Ray-Jane

(uit le guide des meilleurs vins de France)

Alain Constant, de eigenaar van dit domein neemt graag de tijd om zijn druivenoogst binnen te halen, hij is vaak de laatste in de hele appellation Bandol. Hij gebruikt voor zijn Bandol wijnen alleen druiven van meer dan honderd jaar oude stokken waarvan de meeste 130 jaar oud zijn. Dat kan hij zich veroorloven omdat hij afstamt van een wijnbouwersfamilie die al sinds 1288 druiven in Bandol verbouwt. Zijn andere druivenstokken, die iets jonger zijn, leveren de druiven voor zijn vin du pays waarin ook de mourvèdre domineert. Alain Constant onderhoudt zijn wijngaarden als een tuin. Zijn wijnen, die van een klasse apart zijn, worden geperst uit hele trossen. In de wijnkelder is hij uiterst bescheiden met het gebruik van zwavel en duurt de opvoeding erg lang. Al zijn wijnen kunnen enkele decennia bewaard worden, maar het is ook een genot om ze al jong te drinken. De wijnen: De witte wijn heeft een neus van geroosterde ananas en kruiden van de maquis en garrigue. In de mond vet en volumineus, waarin het fruit mooi terugkomt. Le vin de pays Cépage mourvèdre, is van de oude druivenstokken gemaakt van ongeveer honderd jaar oud die zich binnen de AC Bandol bevinden maar is gedeclasseerd omdat deze cuvee een monocepage is. (Om AC Bandol op het etiket te mogen zetten mag de wijn maximaal 95% mourvedre bevatten.) Fantastisch, goed in verhouding, peperig, met een finish van chocolade; deze wijn overstijgt met zijn raffinement de Bandol wijnen! In Le vin de pays 2009 voelt men de warme stenen, ondanks de nog wat harde tannines, blijft het fruit zacht en lang aanwezig. De Bandol 2009 ontwikkeld aroma’s van leer, chocolade, rozemarijn, citroen tijm, de tanines zijn zacht, gestructureerd, maar niet hard. De 2008, wat meer richting animale tonen, ontwikkeld zich zachter, minder vol. In de 2007, vindt men tonen van de garrigue en warme kruiden, zoals peper; in de mond fris, licht mint , heeft een mooie structuur. Bravo.

(le guide des meilleurs vins de France)
Verified by MonsterInsights