De Bacchante

Praline van tonijn met garnaaltjes, notensla en kerriemayonaise

Praline van tonijn met garnaaltjes, notensla en kerriemayonaise

uit: Puur Jonnie Boer De Librije
Ingrediënten:
300 gr verse tonijnfilet
4 eetlepels marinade
1 sjalotje
10 gr boter
kerriepoeder
cognac
2 eierdooiers
1 el witte wijnazijn
3 dl arachideolie
150 gr gepelde garnalen
100 gr rucola
4 el kruidendressing
Snijd de tonijn in min of meer vierkante plakken van 1 /1: cm dikte en marineer ze gedurende 2 uur in de marinade. Hak het sjalotje fijn. Fruit het sjalotje in de boter glazig (1 minuut). Roer de kerriepoeder erdoor en nog 1 minuut op laag vuur meebakken, zodat het kerriepoeder door de boter wordt opgenomen. Afblussen met een scheutje cognac. Laten afkoelen. Meng in de keukenmachine de eierdooiers met de witte wijnazijn. Laat dit even draaien. Voeg het sjalot-kerriemengsel toe. Voeg de olie toe: eerst druppelsgewijs en vervolgens als de mayonaise ”pakt” (mooi bindt) straalsgewijs, tot een gladde mayonaise is verkregen. Meng de garnalen met 1 eetlepel kerriemayonaise (gebruik de rest van de mayonaise voor iets anders). Leg de plakken tonijn op stukjes plasticfolie. Verdeel de garnalen erover en bind het plasticfolie bijeen zodat er een bolletje ontstaat. Maak de notensla aan met de kruidendressing. Leg de notensla in het midden van vier grote borden. Leg in het midden van de sla de tonijnpraline. Teken met wat kerriemayonaise een mooi patroon om de salade.
Wijnsuggestie:
Gewurztraminer Domaine Frederic Mochel.
Chablis Premier Cru Fourchaume Domaine Nathalie et Gilles Fèvre

Marinade voor rauwe vis
2 eetlepels fijngehakte dille
4 gembernootjes met aanhangend sap
1/2 dl witte wijn azijn
1 dl olijfolie
peper. zout
Draai de ingrediënten tot een keukenmachine tot een gladde marinade. Voeg peper en zout naar smaak toe
Kruidendressing
1 lange sjalot
2 tenen knoflook
1 dl witte wijnazijn
1 bos peterselie
1 bos bladselderij
6 dl arachideolie
peper, zout
Maal in een keukenmachine de gepelde sjalot en teentje knoflook, met de azijn en peterselie fijn. Voeg de bladselderij en de helft van de olie toe en laat de machine draaien tot de dressing egaal groen van kleur is . Voeg dan de overige olie toe en laat de machine nog even draaien. Wrijf de dressing door een fijne zeef en breng op smaak met peper en zout.

Verified by MonsterInsights