De Bacchante

Loire

Le Pays Nantais

Dit gebied bestaat uit vier verschillende appelations: Muscadet Sevre-et-Maine, Muscadet-Coteaux de la Loire, Muscadet-Cotes de Grandlieu en Muscadet : deze appellations controles die erg veel op elkaar lijken beschrijven droge witte wijnen, vaak licht en met een prikkeltje worden van de cépage melon de Bourgogne gemaakt, wordt in deze buurt ook muscadet genoemd. In principe, heeft de AC Muscadet Sévre-et-Maine, de grootste van de drie, de beste terroir.\r\n

Domaine Luneau-Papin

Savennières

Hier worden droge witte wijnen geproduceerd op basis van Chenin Blanc. Het overgrote gedeelte van de wijngaarden bevinden zich in de gemeente Savennières. De bodem van lei- en zandsteen geeft de wijnen een speciaal karakter. De gehele appellation produceert ongeveer 5000 hl Een van de top producenten uit dit gebied is Eric Morgat.

Domaine Eric Morgat

Coteaux du Layon

Domaine Juchepie

Chinon AOC

Domaine Bernard Baudry

Azay-le-Rideau

Cépages : grolleau de Cinq-Mars, gamay noir, côt, cabernet franc, cabernet-sauvignon Blanc : chenin blanc (pineau de la Loire). Bewaar potentieel: Rosé : dient jong gedronken te worden.Wit : 5 a 15 jaar. De witte wijnen evenals de mousserende wijnen worden van de cépage chenin gemaakt. De cépages grolleau (60 % minimum de l”assemblage), gamay, cot en cabernets (met een maximum 10 %) geven een droge rosés en zijn fris. De rode wijnen worden als appellation touraine verkocht.

Chateau de l’Aulée

Appellation Vouvray

Région VALLEE DE LA LOIRE ET CENTRE Sub regio van de Touraine Kleur alleen wit Cépage : chenin blanc (of pineau de la Loire). Bewaar potentieel: Stille droge wijn: 5 jaar. Moelleux : 10 jaar en meer voor de betere jaargangen. Mousserende wijnen kunnen het best jong gedronken worden. Een lange oudering in de kelder en in de fles onthullen de kwaliteit van Vouvray, witte wijnen van de Noordoever van de Loire schuin tegenover Tours. De witte cépage van de Touraine, de chenin blanc, geeft hier lichtgekleurde wijnen, die droog zijn of zoet (moelleux) naar gelang de jaargang. De stille wijnen zijn geschikt om lang te kunnen bewaren, wat ze complexiteit geeft. Vis, geitenkaas gaan goed samen met deze wijn. Wijn uit Vouvray is ook geschikt om als aperitief te drinken.

Domaine Huet

Orleans AOC

De wijngaarden van Orléans bestaan al sinds het begin van de Middeleeuwen en speelden tot aan de revolutie een belangrijke rol door hun reputatie zoals een groot aantal wijnen uit de Loire vallei bekent onder de naam « vin de France ». Orleans was de hofleverancier van wijn voor de stad Parijs. In de 18de eeuw verdween de wijnbouw en werd vervangen door graangewassen. Langzamerhand planten bevlogen wijnboeren weer hun druivenstokken en produceren kwaliteitswijnen waardoor men de AOC status in 2006 verkreeg. Twee appellations d’origine controlée bestaan in dit gebied, AOC Orléans en AOC Orléans-Cléry. De AOC Orléans produceert wit rood en rosé uit de cepages chardonnay, pinot meunier en pinot noir. De AOC Orléans-Clery produceert rode wijnen gemaakt van Cabernet Franc. Orléans rouge, heeft een uitgesproken rode kleur. De neus is fris, met aroma’s van rood fruit, zoals rode bessen frambozen aardbeien en zachte kruiden; een houtopvoeding geeft delicate smaken van vanille. In de mond , is de wijn fris en soepel met het altijd aanwezige fruit. Deze wijn is de ideale metgezel van een lichte zomerse maaltijd. Serveren bij 13 °C, Orléans blanc heeft een geel-groene kleur. De neus prettig en subtiel, met aroma”s van witte bloemen, citrus en exotisch fruit. In de mond vol en vet met een mooie frisheid en een lange finale. Serveren bij 11°C.

Verified by MonsterInsights