De Bacchante

Domaine Henry

Domaine Henry

De familie Henry is al twaalf generaties lang wijnbouwer. Haar terugkeer naar de wijngaarden van St. George d’Orques is geen toeval: onderzoek in de archieven heeft haar geleerd dat deze cru, dichtbij Montpellier, al vanaf de Middeleeuwen gerenommeerde wijnen produceert. In de 18de eeuw genoten de wijnen van St George d’Orques een even grote bekendheid als de wijnen uit de Bourgogne en werden zelf naar Rusland en Scandinavië geëxporteerd. De phylloxera luidde het verval van deze eens zo beroemde wijngaarden in. Het is de ambitie van Laurence en Francois Henry om van Domaine Henry een topproducent van deze uitzonderlijke terroir uit de AOC coteaux du Lanquedoc te maken. Hun rode wijnen zijn rijk, vlezig en krachtig met mooie aroma’s (cassis, framboos, aalbes, kersen, morel en pruim). Zij vormen een mooi evenwicht tussen complexiteit en elegantie; het bewijs van de kwaliteit van deze uitzonderlijke terroir.

Rouge 2008 Le Mailhol
Vroeger noemde men in de Languedoc “Mailhol” (spreek uit als Majol) de jonge stokken of nieuwe aanplant. De Mailhol is de reconstructie van de wijn uit St. George d’Orques uit de 18de eeuw, gemaakt van de cepages uit die tijd, die sinds de phylloxera geheel vergeten en verdwenen zijn.In 1710, werd deze cru vaak vergeleken met de Bourgognes uit de Côte de Nuits, was beroemd en werd zelf naar het Rusland van Peter de Grote uitgevoerd. Na nauwgezet onderzoek in de archieven hebben de Henry’s in 1998 deze zeldzame druivenrassen opnieuw aangeplant zoals de aspiran gris et noir, de morrastel, de Oeillades grises et noires, de ribeyrenc en de terret gris et noir. Het onderzoek richtte zich op de druivenrassen, hoeveelheid stokken per hectare, oogsttijd, vinificatie en opvoeding. De Mailhol heeft een mooie diepe granaatrode kleur. In de neus een pallet van bloemen en kleine wilde rode vruchten. De Mailhol heeft een lager alcoholpercentage (12,5%) en verschilt in stijl met veel moderne wijnen die vaak wat glad zijn. De Mailhol is een prachtige symbiose van de terroir en de oude druivenrassen die daar op groeien. Ontdek de wijn die de Europeese Aristocratie in de 18de eeuw dronk. De Mailhol combineert goed met gebraden of gestoofd rood of wit vlees, maar ook met een fricassee van rivierkreeftjes. Serveren bij een temperatuur van 13-14°C. Bewaren : 6 jaar lijkt ons een minimum, men kan deze wijn zonder probleem 10 jaar opleggen.

Rouge 2008 St Georges d’Orques Dit is dé wijn van het domein, gemaakt van de oudste stokken Grenache, Syrah, Mourvedre en Cinsault (een aantal stokken zijn meer dan 80 jaar oud). Met de hand geplukt, lange lagering en opvoeding van 18 tot 24 maanden. De wijn is een typisch voorbeeld van de expressie van deze terroir. Fruitig en complex, aroma’s (cassis, morel, zoute kers, pruim) in de mond levendig en breed, geconcentreerd, met mond strelende tannines . Een eerlijke wijn, elegant, die lang bewaard kan worden. Zijn prachtige fruit maakt het mogelijk de wijn jong te drinken (3-4 jaar). Bewaren: 8 tot 10 jaar Rood 2009 Paloume

Rood 2009 Paradines

Rood 2009 Le Coteau

Anderen over domaine Henry (voor de Franstaligen onder ons)

Referenties

***
Alain Ducasse(Paris 16ème)
Michel Bras (12 -Laguiole)
Michel Guérard(40 Eugénie les Bains)
Comme chez soi (Bruxelles)
Geoges V (Paris 8ème)
Im Schiffchen V (Dusseldörf)
La Maison de Bricourt (35 Cancale)
Taillevent (Paris 8ème)
Pierre Gagnaire (Paris 8ème)
**
Apicius (Paris 17ème)
Jacques Chibois (06 Grasse)
Le Jardin des sens (34 Montpeldder)
Laurent (Paris 8ème)
Michel Sarran (31 Toulouse)
L’Oasis (06 Mandeddeu la Napoule)
Le Petit Nice(13 Marseille)
La Rotonde (69 La Tour de salvagny)
La Pyramide (38 Vienne)
Le Vieux Puits (11 Fontjoncouse)
*
Amphytrion (31 Colomiers)
Auguy (12 Laguiole)
Beauséjour (15 Calvinet)
Domaine d’Auriac (11 Carcassonne)
L’Epuisette (13 Marseille)
La Fenière (84 Lourmarin)
François Gagnaire (43 Le Puy en Velay)
Gérard Besson (Paris 2ème)
Goûts et couleurs (12 Rodez)
Manoir du Lys (61 Brignoles de l’Orme)
Le Negresco (08 Nice)

Auberge de Noves (13 Noves)

O Saveurs (31 Rouffiac-Toulousan)
Puits St Jacques (32 Pujaudran)
Rosenmeer (67 Rosheim)
St Laurent (68 Sierentz)
Le Sénéchal (12 Sauveterre de Rouergue)
Le Spinaker (30 Le Grau du Roi)
Mais aussi
L’Ambassade (34 Béziers)
Celdder-Morel (34 Montpeldder)
Mère Poulard (50 Mont St Michel)
Le Mimosa (34 St Guiraud)
La Terrasse (08 Juan les Pins)
Troisgros (42 Roanne)
Le Vieux Pont (12 Belcastel)
et bien d’autres …
 

volgens Mariëlla Beukers van wijnkronieken http://www.wijnkronieken.nl/le-mailhol-wijn-thomas-jefferson/

Toen de toekomstige president van de Verenigde Staten Thomas Jefferson in 1787 door Frankrijk reisde, maakte hij kennis met de rijkdom aan wijnen van het land. Hij maakte aantekeningen in zijn reisverslag over Bordeaux, Bourgogne en Limoux, maar ook over de wijnen van Saint Georges d’Orques. Nooit van Saint Georges d’Orques gehoord? Geen probleem, waarschijnlijk de meeste mensen niet. Het is een plaatsje westelijk van Montpellier, in de Languedoc. In de 18e eeuw kwamen hier topwijnen vandaan, zo blijkt. Waar we de Languedoc nu vooral kennen van goed maar goedkoop (uitzonderingen als altijd daargelaten), leverde deze streek honderden jaren geleden al grand crus.

Vergeten druivenrassen

Begin jaren negentig kwam Francois Henry, wijnboer in Saint Georges d’Orques, die vermelding van de wijn uit zijn dorp in de reisverslagen van Thomas Jefferson tegen. Hij raakte gefascineerd, en besloot te onderzoeken wat dat dan voor wijn was geweest. Samen met onderzoekers van de landbouwfaculteit van de Universiteit van Montpellier leidde de zoektocht uiteindelijk naar vergeten druivenrassen als  morrastel, ribeyrenc (rivairenc), oeillade en nog een aantal. Om een lang verhaal kort te maken: monsieur Henry wist die oude druivenrassen naar zijn wijngaarden te halen en creëerde een perceel waarop ze door elkaar heen aangeplant staan. Het perceel werd met zorg uitgezocht, want het bleken niet alleen de druivenrassen die er honderden jaren geleden voor gezorgd hadden dat de wijnen van Saint Georges d’Orques zo beroemd waren. Ook de bodems van het gebied spelen een rol. Die lijken sterk op die in de Bourgogne, aldus Francois Henry, met vuursteen, kalk en ook keien. Uiteindelijk werd Le Mailhol gecreëerd, ter nagedachtenis aan de grand cru die ooit door Jefferson al geroemd werd.

mailholOntmoeting op Prowein

Ik ontmoette Francois Henry in maart dit jaar in Düsseldorf, op Prowein. Sterker nog: het was een van de redenen om naar de beurs te gaan. Want al eerder had ik online over Le Mailhol gelezen, en besloten dat ik die wijn wilde proeven. Monsieur Henry bleek een uiterst vriendelijke man, die helemaal verheugd was dat iemand uit Nederland speciaal naar zijn stand was gekomen om de wijn van Thomas Jefferson te proeven (zo beschreef ik de wijn). En dat proeven viel niet tegen. Ik proefde Le Mailhol 2009. Ik had veel verwacht, maar niet dit. Allereerst viel de prachtige helderrode kleur op, en vervolgens de subtiele fruitige en kruidige aroma’s. En dan in de mond: enorme elegantie, krachtig, met een ragfijne structuur, mooie tannines, prachtige balans, subtiel rood fruit. Om helemaal stil van te worden. Achteraf realiseerde ik me dat we dat jaren geleden ook al hadden gevonden van de wijnen van ribeyrenc en oeillade die we bij Thierry Navarre in Roquebrun hadden geproefd, iets oostelijker in de Languedoc. Die vergeten druivenrassen kunnen prachtige wijnen leveren!

Vin Vermeil

Half in het Frans, half in het Engels, voerden we ons gesprek. Monsieur Henry is net als ik een enorme geschiedenisliefhebber, en had nog een leuke verrassing voor me. Hij maakt ook Vin Vermeil. Hij omschreef het als dé rode wijn van het verleden, rode wijn voordat diepdonker bordeaux de norm werd. Precies zoals de middeleeuwse rode wijnen waren, dus. Heerlijk, alleen al om het verhaal. Tot slot proefde ik de Passerille 2010, een rode zoete wijn van Grenache. In tegenstelling tot bekende zoete rode wijnen als Rasteau en Banyuls is de vergisting niet gestopt met alcohol, maar is alleen superrijp fruit gebruikt.

Le Mailhol is geen goedkope wijn. Voor de 2008 die ik in Nederland aantrof, betaalde ik € 27,50 ex BTW. Maar wat mij betreft zijn prijs meer dan waard.

Verified by MonsterInsights