De Bacchante

Hamburger van gerookte zalm

hamburgervangerooktezalm4 grote aardappelen (binten)
1 dl witte wijn
600 gr gefileerde zalm
1 dl visfond
3 sjalotten
1 koffielepel jeneverbessen
gemalen peper en zout
50 gr boter

Schil en was de aardappelen. Snijdt ze overlangs in dunne plakken. Gebruik enkel de middenschijven van gelijke grootte. Neem zes schijven per persoon. Snijdt de zalmfilet in plakken ter grootte van een aardappelschijf, neem vijf plakken per persoon. Kneus de jeneverbessen. Snijdt de sjalotten in schijfjes en doe ze in een kookpan samen met de witte wijn, de visfond en een weinig versgemalen peper. Laat het vocht voor 2/3 inkoken en giet door een fijne puntzeef. Frituur de aardappelschijven in hete olie van 200°C. Schep ze vervolgens uit de frituurpan en laat ze uitlekken op absorberend keukenpapier. Bestrooi de schijven met zout en houd ze warm. Gerookte zalm is natuurlijk bij bijna iedere viswinkel te koop. Voor de die hards die zelf de zalm willen roken als volgt: Kruid de zalmplakken met peper en zout en leg ze op de rooster van de rookdoos waarin vooraf zaagsel en de gekneusde jeneverbessen zijn gelegd. Zet de rookdoos op een matige vlam. Verwijder de doos van het vuur wanneer er zich rook ontwikkelt. Houd ze echter een minuut gesloten. Warm de saus opnieuw op en bindt ze al kloppend met de boter. Neem de zalmplakjes uit de rookdoos. Stapel op voorverwarmde borden afwisselend plakjes zalm en aardappelschijven. Nappeer de borden met een lepel botersaus en garneer met een takje dille. Dien warm op.
Wijnadvies:

Chablis AC Domaine Nathalie et Gilles Fèvre
Chablis Premier Cru Fourchaume Domaine Nathalie et Gilles Fèvre

Verified by MonsterInsights