De Bacchante

Kalfsschenkel met gestoofde witloof

Benodigdheden (hoofdgerecht voor
4 personen):
 8 mooie plakken kalfsschenkel of
ongeveer 1,6 kg kalfsschenkel)
1 kg witloof
12o g gepelde grote witte ui
3 gepelde teentjes knoflook
1 takje verse tijm
½ blaadje lauríer
130 g boter
1,8liter gevogeltefond
25g gewassen peterselie zonder steeltjes
zout
versgemalen peper

Voorbereiding:
1 Maak het witloof schoon en spoel het onder koud stromend water. Laat goed uitlekken en snijd in grote stukken.
2Hak de ui fijn.
3 kruid de plakken kalfsschenkel met peper en zout. Smelt 6o g boter in een
grote pan en laat deze bruin kleuren. Kleur het vlees aan beide kanten hierin
4 Smelt 4o g boter in een grote pan en fruit de fijngehakte ui aan. Laat niet kleuren.
5 Deglaceer de braadpan van het vlees met 1,5 liter gevogeltefond. Doe vervolgens het vlees en het deglaceervocht bij de ui en voeg de tijm, laurier en geplette knoflook toe. Dek af en laat gedurende 45 minuten zachtjes pruttelen op een zacht vuur.
6 Smelt de rest van de boter in een andere pan en doe het witloof erbij wanneer deze schuimt. Laat lichtjes kleuren en bevochtig met de rest van de gevogeltefond. Kruid met peper en zout en laat zachtjes gaar stoven. Houd het witloof lichtjes krokant.
7 Doe het vlees op het einde van de kooktijd bij het witloof en laat het kookvocht tot de helft inkoken. Giet door een fijne puntzeef en doe bij het vlees en het witloof. Controleer de kruiding en meng voorzichtig, zonder het vlees te schenden.
Afwerking:
8 Hak de peterselie fijn en strooi over de bereiding. Serveer op goed warme borden.

Verified by MonsterInsights